Skip to main content

Jongeren maken theatervoorstelling over mentale issues

  • Gepubliceerd op 9 mei 2025

Als iedereen tegen je is, hoe houd je dan grip op je leven? Stap in de belevingswereld van tieners. Doe mee en leer van jonge ervaringsdeskundigen.

Op dinsdag 3 juni om 20.00 uur wordt er in de theaterzaal van CulturA & Zo een heel bijzondere theatervoorstelling opgevoerd. Dertien jongeren van 14-19 jaar spelen een forumtheatervoorstelling over hun eigen mentale issues. Wil je weten wat jongeren meemaken én met hen in gesprek na afloop? Koop dan een kaartje op de website van CulturA & Zo. Doe het snel want er zijn maar 75 plekken beschikbaar. www.culturaenzo.nl/agenda

Mentale issues

Maar liefst 1 op de 7 jongeren heeft depressieve klachten die doorgaans gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en minder goede (school)prestaties. 1 op de 12 geeft aan zulke ernstige psychische klachten te hebben dat ze worden beperkt in hun dagelijks leven. Ook op school ontstaan problemen en ervaart 1 op de 3 scholieren prestatiedruk. Vanwege het stigma dat er heerst op psychische problematiek vinden jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. Het project GRIP maakt het onderwerp bespreekbaar en laat het zien via deze theatervoorstelling.

Project GRIP – grip op je emoties

Vanaf februari doen 13 jongeren van 14-19 jaar mee aan het project GRIP. Onder leiding van twee ervaren theatermakers van Stichting Formaat en een jongerenwerker van gro-up Buurtwerk werken zij wekelijks aan deze voorstelling die hun eigen input als basis heeft. De jongeren bespreken in een veilige setting hun mentale problemen en de regisseurs maken daar samen met de jongeren scenes van.

Publiek wordt ‘doeschouwer’

De theatervoorstelling wordt uiteindelijk opgevoerd door, voor én met jongeren in het publiek. Er zijn twee voorstellingen voor jongeren van het Stanislascollege, die al eerder lessen over mentale weerbaarheid hebben gehad. En er één voorstelling op dinsdagavond 3 juni voor iedereen die wil komen kijken. Tijdens de voorstelling wordt het publiek actief betrokken bij de dialoog op het podium. Het publiek wordt ‘doeschouwer’ in plaats van toeschouwer. De spelers spelen een probleemsituatie uit, het publiek kan hier vervolgens op reageren. Hierdoor wordt niet alleen duidelijk wat er speelt maar ook hoe je er mee om kunt gaan waardoor de boodschap beter blijft hangen.

De voorstelling GRIP is een samenwerking tussen gro-up Buurtwerk, Stichting Formaat en CulturA & Zo en is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Heeft u vragen over de voorstelling of over het project, dan kunt u contact opnemen met Daniela Bremmer van gro-up Buurtwerk, tel 06-13603906