• In de media: CulturA & Zo bruist als een melting pot

    Gepubliceerd op 7 september 2021

Het mooiste verhaal van Jacqueline van der Veen (sociaal programmeur) en Manuela Bijl (cultureel programmeur) - van CulturA & Zo - is nog ‘hun prachtige keiharde beleidslijn’ om bij elke vraag positief te reageren. “Ja-zeggen en dan kijken hoe en met wie.”

We hebben het dan over de begintijd van het culturele ontmoetingscentrum annex theater en bibliotheek dat er sinds september 2019 is. Ze waren net begonnen, bruisten van ideeën maar konden echt nog niet goed van tevoren beoordelen of een bepaald idee of plan nou wel of niet levensvatbaar was.

Manuela: “We hebben toen besloten om overal positief op te reageren. Waar mensen ook mee kwamen, we zeiden: wat een leuk idee, we gaan kijken of het op de een of andere manier haalbaar is. Het gevolg was dat de indieners van die ideeën zodanig energie kregen van onze positiviteit dat er alleen nog maar meer ideeën werden aangedragen.”

In de praktijk bleek dat er heel veel kan en dat er binnen het nieuwe concept van CulturA & Zo ontzettend veel mogelijk is. Juist door de combinatie van de verschillende functies: theater, ontmoetingscentrum, vergader-, koffiedrink- en krantleesplek, bibliotheek, muziek- en dansstudio’s, verenigingenlocatie. Allemaal functies die elkaar bleken te versterken.

Heel belangrijk binnen het concept is de rol van de cultuurcafédrijvers Jessica en Jules die er lange tijd dag en nacht waren en nu weer zijn. Corona was een lelijke streep door de rekening, maar bracht ook nieuwe creativiteit op gang. Er werden tweezitsbankjes op de kop getikt, zodat voorstellingen aangepast toch konden doorgaan.

Eén van de hoogtepunten in de coronazomer was het optreden van de wereldberoemde flamengogitarist Tino van der Sman, een Nootdorper, die overal ter wereld in de grootste theaters optreedt cq optrad en in de coronaperiode voor een zachte prijs te strikken was voor CulturA & Zo in zijn eigen bakermat Nootdorp. Met zijn Spaanse partner als danseres zagen de bankjeszitters een onvergetelijke voorstelling.

Intussen is het programma voor het nieuwe theaterseizoen helemaal rond. Nog steeds staan de programmeurs van CulturA & Zo overal voor open, maar feit is dat programmatisch zeker in de weekenden heel veel data beboekt zijn, zeker ‘s avonds. Doordeweeks en overdag zijn er zeker nog mogelijkheden. Gewoon informeren: ze staan bij CulturA & Zo sowieso ook overal voor open. Tegelijk zijn ze blij dat zo veel artiesten en kunstenaars het Nootdorpse theatertje met zijn 175 plekken hebben ontdekt als een locatie waar het lekker spelen, zingen, dansen of hoe dan ook optreden is.

Een groot deel van de programmering is sociaal en dus blijft CulturA & Zo een laagdrempelige zoete inval waar ook het verenigingsleven helemaal welkom is. De programmeurs staan ook open voor combinaties van professionals in het hoofdprogramma en aankomende talenten dan wel amateurs in het voorprogramma.

Samenwerking met Theater ’t Web in Bleiswijk en De Trucker in Pijnacker biedt volop mogelijkheden. Het moet zich allemaal nog uitkristalliseren, maar de mogelijkheden zijn er volop. “Bij De Trucker hebben ze van huis uit heel veel ervaring met het programmeren van popmuziek maar ook van andere kunstvormen. Het is altijd goed om van elkaar te leren en combinatiemogelijkheden te benutten”, aldus Jacqueline en Manuela.

Intussen werkt de gemeente aan een cultuurhuis in Pijnacker, waar ook Bibliotheek Oostland, Buurt & Zo, gevestigd wordt. Komend najaar wordt er een locatiekeuze gemaakt. Het kan worden: naast het gemeentekantoor in het Oranjepark, de huidige (bieb)locatie van Buurt & Zo aan de Julianalaan of een plek nog meer in het centrum, zoals de gemeenteraad heeft gevraagd. Het wordt hoe dan ook een opzet zoals in Nootdorp waarbij Bibliotheek Oostland de kar trekt. Het concept is zo’n succes dat er vanuit het hele land belangstelling voor is!

uit Hallo Pijnacker-Nootdorp, Hallo inwooners rubriek

  • Home
  • Nieuws
  • In de media: CulturA & Zo bruist als een melting pot